Eko trendovi u industriji nameštaja

Kada razgovaraju o nameštaju, ljudi uglavnom koriste opise poput “lepo“, “dobro dizajnirano”, “retro”, “moderno”, koji se uglavnom odnose na njegov izgled. Za nas koji nameštaj proizvodimo, akcenat je prvenstveno na sinergiji dizajna i finalne obrade.

U poslednje vreme, kupcima sve vażniji postaje “faktor zdravlja” pri odabiru nameštaja, kako u odnosu prema čoveku, kao krajnjem korisniku, tako i prema okolini. Sve više je nivo toksičnosti materijala jedan od glavnih faktora pri donošenju odluke o konkretnom komadu.

Kupci žele da budu upoznati sa svime što je korišćeno u procesu proizvodnje, pa njihov prioritet postaje izbegavanje toksičnih isparenja.

Industrija nameštaja se danas sve više okreće “eko-orijenisanim’’ pravcima. Shodno tome, mnoge fabrike češće biraju masiv (puno drvo) umesto furniranog medijapana, uljenje pre nego farbanje; boje na vodenoj bazi umesto poliuretanskih.

Kako i sami čvrsto verujemo da odgovornost prema okolini mora biti prioritet, tako smo i sopstveni dizajn usmerili prema komadima od punog drveta- minimalno tretiranim, jednostavnim i prirodnim, koji pri tome ne gube na svojoj ekskluzivnosti već su čak i atraktivnij i ekskluzivniji.

Naša nova kolekcija od masiva je premijerno bila prikazana tokom ovogodišnjeg 57.Sajma nameštajau Beogradu od 5-10.novembra 2019, u hali 2B Beogradskog Sajma. Nakon premijere, kolekcija je dostupna u nekoliko opcija punog drveta- parenom orahu, hrastu i jasenu.